Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 11:27 - Корупцията
Автор: twelve12gauge Категория: Други   
Прочетен: 108 Коментари: 0 Гласове:
0



 Знаете ли кой е големият проблем на българското управление? Корупцията? Широките коалиции, което предполага постоянни скандали и нужда от компромиси между коалиционните партньори?
Външната намеса? Да, всичко това са проблеми, но не и основният.
Големият проблем на България е фактът, че колкото и да се сменят правителства , министри, зам министри и всякакви висши служители, те са само кукли на конци, дърпани от негово величество Чиновникът. Ако в политиката съществува някаква приемственост, тя е между чиновниците, не между едно или други правителство и участниците в него.Бих я нарекла приемственост на закостенялостта.
И ето, минават изборите, избират се управляващи – не на принципа на компетентността, интелигентността и уменията за справяне с проблемите в съответната област, а на някакви други- приятелски, шуробаджанашки, финансови и др.неизвестни критерии. Те сядат на стола в съответното министерство и са абсолютно безсилни да се справят с купищата проблеми, които ги засипват и затова са принудени да разчитат на преценката на чиновническите орди, които в течение на годините са си изградили свои практики- често нямащи никаква връзка с променящото се законодателство, променящите се условия на живот и нуждите налагани от тези промени. Не, животът в чиновническите кабинети си тече, необезпокояван от външните условия, застинал някъде преди 89 година и абсолютно индиферентен към изискванията на мига. За да се приеме нещо ново,се изписват тонове с хартия и се минава през безброй дребнави чиновнически мозъчета, а през това време то е вече безнадеждно остаряло и на запад са го изхвърлили от употреба. И защо само на запад, днес изтокът е с векове пред нас.
Затова много иновационни, смели идеи и належащи промени не могат да се осъществят. Всеки нормален човек се отказва от намеренията си да вкара нещо напредничаво в жалкия ни, скапван от чиновниците живот. Пример: приятел ми каза, че за да инсталира соларни панели на покрива си трябват един куп разрешителни, защото това се водело инженерно-техническо съоръжение, което е прикрепено към конструкция на сграда и това моментално го вкарва в графа” недвижим имот”. Сигурно няма да ни стигне виртуалното пространство, за да изредим всички чиновнически абсурди и своеволия, закостеняло мислене и подход към проблемите и в края на краищата – убийство на всяко напредничаво и рационално мислене още в зародиш.
Не политиците управляват. Не, политиците са просто едни чучела, които дрънкат по телевизията и дори за да си вържат обувките искат съвет от чиновническия апарат. Да не мислите, че някой политик, зает да се разхожда по цял ден от медия, в медия, ще има време да проучи всички закони, наредби и съдебна практика или ще се задълбочи в решаване на някой проблем? Нищо подобно. Той ще разчита за всичко на скърцащата злобно, безнадеждно остаряла, превърналата се във вкаменелост чиновническа машина, просто защото понятие няма за какво е назначен.
Разбира се, за да се пребори човек с това, трябва да е узряло цялото ни общество, а българинът е зает да се спасява "на парче" и с прибежки и припълзявание, измисляне на всякакви хитрини и партизанска война с чиновниците, вместо да се обедини срещу тях. Както бай Ганьо, така и чиновниците са си с дребнаво мислене и затова да воюват един с друг с хитринки и дребнотемие им е познато и забавно.Нека не забравяме, че няма диференциация Бай Ганьо- чиновник, те са си едно.
Българинът е известен с туй, че иска да живее в нормална държава, но не прави нищо за това и чака свети Илия с огнената колесница да му реши проблемите, пък дотогава може да изкара сто мандата с Бойко.
Никаква надежда тоя народ да се промени.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: twelve12gauge
Категория: Други
Прочетен: 1921
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930